OlsAro Crop Biotech AB tar in €2,5 miljoner i internationell kapitalrunda

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

GU Ventures inkubator- och portföljbolag OlsAro Crop Biotech AB, som baseras på unik forskning från Göteborgs och Lunds universitet, tar nu in internationellt riskkapital för att expandera sin plattform för utveckling av klimatsmarta grödor.

OlsAro är en svensk agritech-startup som bl.a. har utvecklat ett salttolerant vete som möjliggör odling på annars obrukbar mark och även mark som vanligtvis ligger i träda. Företagets produkter är därtill AI-kopplade och har testats under många år i flera länder, framförallt i Bangladesh.

OlsAros unika tech platform kan utöver salttolerant vete även möjliggöra utsäde med ett flertal andra värdefulla egenskaper och bidra till klimatanpassning, ett hållbart jordbruk och förbättrad nutrition, såsom ex torktolerans, kväve effektivitet och hög proteinhalt.

Den globala livsmedelsbristen
De negativa effekterna av klimatförändringarna utgör en utmaning för den nuvarande livsmedelsbristkrisen, och en betydande och växande andel av världens odlingsmark är saltförorenad. 🌍

Olsaros lösning med första fokus på vete

Vete är en hörnsten i den globala näringen, och den första grödan som OlsAro fokuserar på. Vetet som OlsAro utvecklar kan användas för att odla på salthaltig mark som vanligtvis ligger i träda på grund av torrperioder. OlsAros salttoleranta vete har visat på en 52% ökning i avkastning jämfört med en måttligt salttolerant sort i salina förhållanden i Bangladesh. 🌾

Välkomnar internationella investerare
Kapitalrundan på 2,5 miljoner euro leddes av Future Food Fund och PINC, riskkapitalarmen hos Paulig Group, med deltagande från AgFunder, FLORA Ventures, Mudcake och befintliga investerare, bland annat GU Ventures och vårt affärsängelinvesteringsbolag Vasa Angels.

Grundarna som kommer förändra världen
Grundarna Olof Olsson, professor i molekylärbiologi och Henrik Aronsson, professor i växtmolekylärbiologi bildade bolaget OlsAro Crop Biotech AB. Med stöd av GU Ventures kapital och inkubator har bolaget sedan starten utvecklat unika icke-GMO salttoleranta vetelinjer. Inte bara har de utvecklade grödorna ett bevisat värde i salina områden, utan de utgör också ett utmärkt vetenskapligt modellsystem för att studera mekanismen för tolerans mot stress på molekylär nivå.

Olsaro bildades 2013 och har sedan dess utvecklat konceptet, teamet, samt affärerna och produkterna.

”Det är otroligt glädjande att nu kunna meddela att OlsAro tagit in en avsevärd summa för att fortsätta sin kommersialiseringsresa. Forskarna tillsammans med teamet har gjort ett fantastiskt arbete som kommer generera impact där det verkligen behövs i många år framåt.", säger Sofia Ström, affärsutvecklare GU Ventures och tillika styrelseordförande i OlsAro sedan bolagsstarten.

Läs OlsAros pressmeddelande HÄR och Pauli Groups HÄR. Impact Loop har intervjuat VD Elén Faxö tillsammans med PINC, vilket du kan läsa HÄR.

Om OlsAro Crop Biotech AB

OlsAro Crop Biotech AB är en svensk innovativ agtech-startup dedikerad till att utveckla lösningar som stärker jordbruket för att bekämpa utmaningarna som klimatförändringarna medför. Företagets initiala fokus ligger på att hantera salthaltighet, en betydande abiotisk stressfaktor som påverkar växttillväxten globalt. Med tanke på att 20% av världens odlingsbara mark och upp till 50% av bevattningbar mark kämpar med salthaltighetsrelaterade odlingsutmaningar är behovet och marknadspotentialen omfattande. Med ett första fokus på vete har OlsAro också påbörjat arbete med ytterligare egenskaper som värmestress och kväveanvändningseffektivitet för att ytterligare förbättra grödans motståndskraft. OlsAro har nyligen framgångsrikt avslutat en kapitalrunda som möjliggör förstärkta insatser både kommersiellt och teknologiskt, med målet att uppnå livsmedelssystemets motståndskraft för kommande generationer.

För mer information, vänligen besök:

https://olsaro.com/ och HÄR är Olsaros mediakit med pressmeddelande, foto och logo