Med Tech-företaget Profundus i Norge med sin första produktleverans

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

Profundus, ett Med Tech-företag med fokus på ögondiagnostik, har nu meddelat att de levererat första kameran till Universitetssjukhuset i Oslo. Teamet åkte i bil till Oslo för att själva installera den specialkonstruerade kameran, en unik produkt som möjliggör tidiga upptäckter av förändringar vid många olika ögonsjukdomar som exempelvis ”gula fläcken-sjukan” och diabetes.

Profundus-teamet mottogs av professor Goran Petrovski som är chef för Center för ögonforskning på avdelningen för Oftalmologi vid universitetssjukhuset i Oslo där produkten installerades. Med systemet möjliggörs fotografering av patientens näthinna med en kombination av överblick och detaljrikedom som saknar motstycke, något som öppnar möjligheter för bättre forskning, tidigare diagnostik och bättre vård. När nu Profundus system är på plats kan Goran Petrovski och hans forskargrupp påbörja två planerade studier där den ena handlar om att undersöka förändringar i kärlen hos diabetiker och den andra undersöker personer med ”gula-fläcken-sjukan”. Efter installationen togs de första bilderna med mycket tillfredsställande resultat.

”Det är en viktig milstolpe för Profundus med första kundleveransen! Vi är stolta över att vi tack vare vårt kvalificerade team och våra nätverk på kort tid har kunnat bygga upp produktionen här i Västsverige. Jag ser fram emot en höst med ett fantastiskt team och en banbrytande produkt!”, säger Åsa Lindström, VD för Profundus AB

”En mycket fin insats av Åsa och teamet! Vi ser nu fram emot ett nära samarbete med forskarna i Oslo för att fullt ut bekräfta produktens relevans för ögonsjukvården”, säger Elisabeth Gustafsson Styrelseordförande, Profundus AB

”Många års forskning och utveckling har nu resulterat i ett kompakt och användarvänligt instrument. Detta kommer att ge ögonforskare nya möjligheter att i detalj studera hela förloppet från uppkomst till behandlingsresultat hos näthinnesjukdomar.”, säger Zoran Popovic, medgrundare/senior optikingenjör Profundus AB.

"At the Center for Eye Research, Department of Ophthalmology, Oslo University Hospital and University of Oslo, we are excited and honored to be the first site in the World receiving the PROFUNDUS adaptive optics camera. This will open the door to potent in vivo diagnostic and prognostic studies of retinal diseases, and to building wonderful collaborations internationally." - Prof. Dr. Goran Petrovski, Head of the Center for Eye Research. 

Nästa kamera ska levereras till Sahlgrenska Universitetssjukhusets ögonklinik i Mölndal och produktionen av denna är pågående. Marknadsbearbetningen är i full gång och bolaget har mött ett stort intresse från forskare i Norden och övriga Europa.

Om Profundus

Profundus grundades som ett resultat av ett lyckosamt samarbete mellan fyra framsynta forskare. Den första idén fick Jörgen Thaung och Zoran Popovic, båda civilingenjörer från Chalmers tekniska högskola som disputerat vid Göteborgs universitet, under sitt forskningsarbete vid avdelningen för oftalmologi vid Göteborgs Universitet. De såg behovet av väsentligt bättre ögondiagnostik som samtidigt var snabb och enkel nog att kunna användas på klinik. I samband med detta fick de kontakt med en forskargrupp vid avdelningen för Astronomi vid Lunds universitet, där docent Mette Owner-Petersen och doktoranden Per Knutsson ingick. Dessa hade då börjat arbeta med den absolut senaste tekniken för att kunna se stjärnor tydligt trots de atmosfäriska störningar som normalt hindrar detta.

De fyra forskarna kunde nu dra nytta av varandras forskning. Ögonforskarna fick tillgång till unik expertis och astronomi-forskarna fick en chans att se tekniken implementerad i närtid. Tillsammans fick de möjlighet att lösa ett antal avancerade frågeställningar vilket har resulterat i en helt ny patenterad metod för bättre ögondiagnostik.

Läs mer på profundusimaging.com