Mycorena och Atria i partnerskap om hållbar mat

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

Mycorena, en banbrytande producent av mykoprotein, och Atria Sweden, ett ledande livsmedelsföretag i Norra Europa, meddelade nyligen ett strategiskt partnerskap för att gemensamt utveckla och kommersialisera en ny generation av hållbara och näringsrika mykoprodukter, såsom korvar, hamburgare och kallskuret.

Mycorena är ett svenskt foodtech-företag som har utvecklat en unik svampfermenteringsprocess för att producera mykoproteiningrediensen Promyc, en näringsrik proteinkälla. Mykoprotein är ett komplett protein som innehåller alla nio essentiella aminosyror. Det representerar ett miljövänligt alternativ till köttproteiner. Mycorena strävar efter att bli den ledande globala leverantören av hållbara produkter och teknologier baserade på mycelium.

Atria Sweden är ett ledande livsmedelsföretag med välkända varumärken som Lönneberga, Lithells, Ridderheims och Sibylla. Företaget producerar och säljer korvar, hamburgare, kallskuret, delikatesser och måltidslösningar till detaljhandeln och restaurangsektorn. Ett koldioxidneutralt livsmedelskedja är Atrias viktigaste mål, och i sin produktutveckling vill Atria bidra till en varierad och klimatsmart kost.

Inom ramen för partnerskapet kommer Mycorena att öka produktionen av sitt mykoprotein och leverera det till Atria. Atria kommer att använda sin starka innovations- och produktutvecklingskapacitet för att skapa nya köttersättnings- och alternativa proteinprodukter baserade på mykoprotein. De nya produkterna kommer att komplettera Atrias produktutbud och tillgodose den snabbt växande konsumentefterfrågan på hållbara proteinkällor. Partnerskapet syftar till att revolutionera den globala tillgången på mykoprotein under de kommande åren.

"Det här partnerskapet markerar en viktig milstolpe för Mycorena", säger Ramkumar Nair, VD för Mycorena. "Atrias expertis inom produktutveckling och deras etablerade kundbas kommer att hjälpa oss att påskynda tillväxten inom mykoprotein-kategorin på den europeiska marknaden."

Åsa Josell, Produktutvecklings- och innovationsdirektör på Atria Sweden, kommenterar:"Mykoprotein är en spännande ny svensk råvara för vår produktutveckling. Partnerskapet innebär att vi kan vara pionjärer när det gäller att erbjuda alternativa proteinprodukter som är både hållbara, smakrika och näringsrika utan allergener."

Samarbetsavtalet undertecknades i maj på Mycorenas huvudkontor i Göteborg. Villkoren i avtalet är inte offentliggjorda.

För ytterligare information, kontakta:

Ebba Fröling, Chief Operating Officer, Mycorena, ebba@mycorena.com, +46 (0)70 380 90 49Malin Westling, Kommunikationschef, Atria Sweden, malin.westling@atria.com, +46 (0)733 32 31 26

Om Mycorena

Mycorena grundades 2017 och har snabbt etablerat sig som ett av de snabbast växande företagen inom livsmedelsbranschen och är välkänt som en av de ledande FoodTech-startuperna i Europa. Företaget är på en mission att revolutionera livsmedelsbranschen genom att utveckla innovativ svampteknologi för att tillhandahålla nästa generations livsmedelsingredienser. Deras flaggskeppsprodukt, Promyc, är en egen mykoprotein-ingrediens med exceptionella egenskaper som skiljer den från andra proteinkällor. www.mycorena.com

Om Atria Sweden

Atria är ett av de ledande kött- och livsmedelsföretagen i Norra Europa med välkända varumärken som Lönneberga, Lithells, Ridderheims och Sibylla. Atria Sweden har cirka 810 anställda, sex produktionsanläggningar och en omsättning på 356 miljoner euro. Atria Sweden är en del av Atria Group med cirka 3 700 anställda i Finland, Sverige, Danmark och Estland. År 2022 uppgick nettoförsäljningen till cirka 1,7 miljarder euro. Atria Plcs aktier har varit noterade på Nasdaq Helsinki sedan 1991. www.atria.com