Profundus levererar sin ögonbottenkamera till Karolinska Institutet och St. Eriks ögonsjukhus

..............................................................

GU Ventures sprider nyheter och information kring verksamheten, sina bolag, samt alumnibolag:

..............................................................

Profundus meddelar idag leveransen av sin ögonbottenkamera till Karolinska Institutet och St. Eriks ögonsjukhus i Stockholm, Sverige. Förvärvet av Profundus-kameran, som tar högupplösta bilder av näthinnan på cellulär nivå, markerar en samlad ansträngning för att fördjupa den vetenskapliga förståelsen för möjligheterna att avbilda näthinnan. Detta öppnar för att kunna studera kliniska fenomen som tidigare inte varit möjliga att identifiera.

Anders Kvanta, professor i oftalmologi vid Karolinska Institutet, betonar: ”Profundus har en unik metod för att kunna betrakta näthinnan på cellnivå, vilket bör kunna generera betydande fördelar inom forskningen och även kliniskt för stora patientgrupper.”

“På Profundus är vi glada att inleda ett samarbete med KI och St. Eriks, med dessa institutioner som ligger i framkant av vetenskapen,” säger Åsa Lindström, VD för Profundus AB.

”Fantastiska nyheter att Karolinska tydligt ser fördelarna och nu kommer ha möjlighet att undersöka potentialen hos Profundus kamera,” säger Elisabeth Gustafsson, affärsutvecklare, GU Ventures och styrelsemedlem i Profundus.

Näthinnan i det mänskliga ögat spelar en avgörande roll vid diagnos av olika ögonsjukdomar, övervakning av behandlingsframsteg och genomförande av klinisk forskning. Dessutom har avbildning av näthinnan blivit ett viktigt verktyg vid studier av olika sjukdomar, såsom diabetes och Alzheimers.

Profundus kamera skiljer sig från traditionella ögonbottenkameror genom användningen av avancerad teleskopteknik känd som adaptiv optik. Denna innovativa funktion möjliggör att kameran kan fånga högupplösta bilder på cellulär nivå, vilket överträffar kapaciteten hos sina föregångare. Dessa egenskaper syftar både till att förbättra diagnostik och behandling, samt att öppna upp nya möjligheter för forskning och innovation inom området för ögonmedicin.

Om Profundus

Profundus är ett medicintekniskt företag som utvecklar och säljer ögonbottenkameror och mjukvara i världsklass för näthinnediagnostik.

Företaget grundades som ett resultat av ett lyckosamt samarbete mellan fyra framsynta forskare. Den första idén fick Jörgen Thaung och Zoran Popovic, båda civilingenjörer från Chalmers tekniska högskola som disputerat vid Göteborgs universitet, under sitt forskningsarbete vid avdelningen för oftalmologi vid Göteborgs Universitet. De såg behovet av väsentligt bättre ögondiagnostik som samtidigt var snabb och enkel nog att kunna användas på klinik. I samband med detta fick de kontakt med en forskargrupp vid avdelningen för Astronomi vid Lunds universitet, där docent Mette Owner-Petersen och doktoranden Per Knutsson ingick. Dessa hade då börjat arbeta med den absolut senaste tekniken för att kunna se stjärnor tydligt trots de atmosfäriska störningar som normalt hindrar detta.

De fyra forskarna kunde nu dra nytta av varandras forskning. Ögonforskarna fick tillgång till unik expertis och astronomi-forskarna fick en chans att se tekniken implementerad i närtid. Tillsammans fick de möjlighet att lösa ett antal avancerade frågeställningar vilket har resulterat i en helt ny patenterad metod för banbrytande ögonbottenfotografering

Läs mer på https://profundusimaging.com/